Lasten kanssa matkustaminen
Matkustaminen lasten kanssa tuntuu olevan aiheena aina ajankohtainen. Itse olen luonteeltaani aika tarkka ja saatankin helposti ottaa etukäteen stressiä ennen matkustamista. Viimeisin matkamme oli joulun lomamatka Suomeen, joka sujui kaikin puolin hyvin. Aiemnin olemme reissanneet muun muassa Espanjan ja Suomen väliä, sekä käyneet Tukholmassa, mutta tytöt olivat silloin huomattavasti pienempiä. Ajattelin kuitenkin listata  muutamia omia vinkkejäni huolettomampaan (lento)matkustamiseen. Meidän tytöt ovat tällä hetkellä neljä ja kolme vuotiaita.

1. Eväät ja uni. Yritän aina huolehtia etukäteen, että syömme ennen matkaa. Joskus jopa muutamme hieman ruokailurytmiä tai jos lento esimerkiksi lähtee aamupäivällä, syömme tukevamman aamupalan. Lisäksi pakkaan mukaan eväitä mahdollisuuksien mukaan (yleensä voileipiä ja hedelmiä). Meillä esikoinen ei enää nuku päiväunia, mutta kuopus tarvitsee vielä unta myös päivällä. Lentokoneessa hän ei kuitenkaan enää malttanut nukkua (tämä tuli meille hieman yllätyksenä, sillä aiemmin hän nukahti lennolla hyvin helposti). Paluu matkalla huomioimme, että hän nukkui päiväunet ennen lentoa.

2. Riittävästi tekemistä. Tällä kertaa pakkasin mukaan värikynät, värityskirjoja, tarroja (niiden parissa sai ajan kulumaan todella hyvin), kirjoja ja yksinkertaisia pelejä. Myöhemmin, kun kaikki "kortit" on oli käytetty, katselimme elokuvia puhelimella.

3. Hyvin suunniteltu pakkaaminen. Sanonta: "hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" pätee kyllä tässäkin asiassa. Kaikki tarpeellinen mahtuu paremmin mukaan, kun suunnittelee pakkaukset huolellisesti etukäteen. Yksinkertainen lista toimii mielestäni parhaiten. Yritämme aina pakata mukaan vain kaiken oikeasti tarpeellisen. Olemme esimerkiksi jo pitkään tehneet niin, että ostamme shampoot ja muut hygienia tarvikkeet lomakohteessa (tai meidän tapauksessa toisesta kotimaasta). Tämä on tietysti ollut meille suhteellisen helppoa, sillä tunnemme tuotteet etukäteen. Pakkaamme mukaan kuitenkin erikoisvoiteet ja tarvikkeet, esimerkiksi apteekista ostetun voiteen kuopuksen atooppiselle iholle. Lentolaukussa meillä kulkeutuu aina mukana purkka pussi ja kosteuspyyhkeet!

4. Rennompi "loma-asenne". Periaatteista ja rutiineista on hyvä pitää kiinni, mutta lomalla tai matkalla on hyvä myös joustaa niissä asioissa missä pystyy.

5. Oma lepo ja riittävä uni ennen matkaa. Olen huomannut, että usein lapset toipuvat matkasta nopeammin kuin aikuiset. Näin on ainakin meillä, joten olen yrittänyt mahdollisuuksien mukaan levätä ja nukkua ainakin kaksi edellistä yötä hyvin. Olemme myös yrittäneet panostaa lentoaikoihin, vaikka välillä tuntuisikin huokuttelevalta varata huomattavasti edullisempi yölento.

Mitkä ovat teidän mielestänne parhaat niksit tai vinkit lasten kanssa huolettomaan matkustamiseen?

Mukavaa viikonloppua!


Ei kommentteja